Security
Geen reacties

Cybercriminaliteit 

cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit, ook wel cybercrime of computercriminaliteit genoemd, wordt door de jaren heen alleen maar groter en groter. Bedrijven komen ermee in aanraking, maar ook jij als individu kan er slachtoffer van worden. Wat het precies is en wat de gevolgen zijn, lees je hieronder.

Cybercriminaliteit betekenis

Ben jij benieuwd wat de precieze cybercriminaliteit betekenis is? Cybercriminaliteit is, zoals het woord al zegt, criminaliteit met behulp van ICT. ICT wordt niet alleen gebruikt als middel, maar is tegelijkertijd ook het doelwit. Bekende voorbeelden hiervan zijn bedrijfssystemen die gehackt worden of een technische aanval met malware. Door zo’n cyberaanval kan er gevoelige persoonlijke informatie of bedrijfsgevoelige data op straat komen te liggen. Ook oplichting op het gebied van geld komt veel voor.

Meer slachtoffers

De verwachting is dat in de toekomst alleen maar meer mensen slachtoffer zullen worden van computercriminaliteit. Voorspeld wordt dat er in 2019 maar liefst 124 miljard euro uitgegeven zal worden aan het beveiligen van informatie om cybercrime proberen tegen te gaan. Een cyberaanval zal steeds geavanceerder worden, waardoor iedereen zich steeds beter dient te beveiligen.

Hoe kun je cybercrime voorkomen?

Allereerst is het belangrijk dat je computer goed beveiligd is. Gebruik geen wachtwoorden die voor de hand liggen, maar ga juist voor een ingewikkelde combinatie van (hoofd)letters, cijfers en tekens. Zorg ervoor dat niemand anders je wachtwoorden weet en schrijf ze zeker niet ergens op. Wie weet waar dat briefje terecht komt. Zet daarnaast niet alleen een virusscanner op je computer, maar ook een firewall en scriptblockers. Ontvang je een appje of mailtje met daarin een vreemde boodschap of een link? Klik niet zomaar op de link. Dit kan grote gevolgen hebben, waarmee hackers toegang krijgen tot je computer.

Slachtoffer geworden?

Ben je toch nog slachtoffer geworden van computercriminaliteit? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Doe verder niets meer met je computer, aangezien de politie hier mogelijk digitale sporen op kan vinden. Helaas is het voor de politie moeilijk om cybercriminelen op te sporen. Ze zijn (digitaal) zeer slim en laten vaak geen sporen achter.

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu